Molens Kinderdijk
Nergens in de wereld vindt je zoveel molens bij elkaar als in het dorpje Kinderdijk. Het dorpje is wereldwijd bekend vanwege de 19 historische molens welke sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. De molens zijn van begin 1800. Het is een belangrijke toeristische attractie in Nederland.
Er zijn twee molens die je kunt bezoeken. Molen 2 aan de Nederwaard en museummolen Blokker. Museum molen Blokker staat overigen niet in Kinderdijk wat de meeste mensen denken, maar in Alblasserdam. Ook is het wisboomgemaal te bezichtigen waar ook een multiscreen film te zien is.
Parkeren
Wie de Kinderdijkse molens wil bezoeken die moet er rekening mee houden dat een parkeerplaats vrij beperkt is en er betaald moet worden om te parkeren.
Paardentram
De Kinderdijkse paardentram maakt rondritten nabij het molengebied. U kunt gratis bij onze stalhouderij parkeren. Via een mooie route rijden we dan naar de wereldberoemde molens. De paardentram is ook rolstoel toegankelijk. Ook kunt u starten in onze mooie boerderijzaal met koffie en iets lekkers, een lunch of een bezoek aan de wagenmakerij. Ook is dit alles te combineren.
- Mooie arrangementen of dagtochten voor groepen klik hier.
Rondvaart
Het is ook mogelijk om een rondvaart langs de molens te maken. We stoppen dan met de paardentram vlakbij de molens, waarna u met ongeveer 20 minuten wandelen bij de rondvaartboot arriveert.
Herkomst van de naam Kinderdijk:
Over de ontstaansgeschiedenis van de naam Kinderdijk doen verschillende verhalen de ronde. De oorspronkelijke naam van het dorp is "Elshout". Eén van de verhalen is deze:
"Op de naamdag van de Heilige Elisabeth, in het jaar onzes Heren 1421, deden hoog water en een zware noordwesterstorm een woedende aanval op de dijk, die op de zwakste plekken al gauw bezweek. Bij deze St. Elisabethsvloed ging het rijke gebied verloren, dorpen werden weggevaagd en tientallen mensen de golven in gesleurd; alleen Dordrecht, liggend op een eilandje, bleef gespaard. In een van die troosteloze nachten na de ramp, toen de zee zich voldaan had teruggetrokken en de weinige overlevenden probeerden nog iets te kunnen redden, is de legende geboren…
Baby
De doodvermoeide mannen die zich een ogenblik rust gunden om een slok van het karige drinkwater te nemen, zagen voor hun uitgebluste ogen iets over de golven komen aandrijven. Het was een wieg, met daarin een rustig slapende baby, in evenwicht gehouden door een kat, die van de ene kant naar de andere sprong. Het kind, een meisje, werd voorzichtig naar de oever gehaald en naar Dordrecht gebracht, waar ze door een onbekend gebleven familie liefderijk werd opgenomen.
Kinderdijk
Het kreeg de naam Beatrijs, wat ‘de gelukkige’ betekent, omdat ze in die rampzalige tijd een symbool werd van het leven, dat altijd weer sterker blijkt te zijn en omdat ze hoop en geluk bracht in bedroefde harten. Niemand wist waar het kleine meisje vandaan kwam, haar enige bezit bestond uit een bloedkoralen ketting met een gouden kruis. Later werd ze de stammoeder van een deftig Dordts geslacht. Ter herinnering aan die wonderlijke redding heet de dijk, volgens de legende, van die dag af ‘Kinderdijk’.